top of page

הקומפוזיטור גבריאל גראד - אוסף הדי אור

כתב: הדי אור, 2022



לפני מספר שנים (בטח מעל 15 שנים) בשיטוטי בשוק מצאתי דף גדול יחסית (כ25/35 ס"מ) מודפס על נייר עבה במעט מהרגיל והכותרת היתה המנון רמת גן. ברור שבתור רמת גני לשעבר הייתי חייב לרכוש פריט זה ושם התחיל מסע נחמד ברכישות ובבניית אוסף קטן על רמת גן עיר מגורי בנעורי. ההמנון היה נחמד ואת המוסיקה כתב גבריאל גראד. לא בדקתי מאומה בנושא והוא לא הטריד אותי. חשבתי לעצמי שזה אירוע מקומי ואיזוטרי שנעשה על ידי כותב מוסיקה וכותב שירים אלמוניים ושם הסתיימה התעניינותי בנושא.


רק ביום שישי האחרון מצאתי אסופה של שירונים אשר הבהירה לי כי כותב המוזיקה להמנון רמת גן לא היה מישהו אלמוני, אלא אישיות חשובה ומוכרת שאפילו ח. נ. ביאליק כתב לו מילות תודה: "ערבה עלי נגינתך, שחברת לשיר 'אחרי מותי'. המנגינה מתאמת מאוד אל תוכן השיר והמילים עם הצלילים עולים תאומים יחדו. ח.נ. ביאליק. תל אביב, ט"ו סיון התרפ"ה 7/6/25 ".



גבריאל גארד נולד בליטא ב-1890. למד נגינת כינור ופסנתר בקונסרבטוריון בין השנים 1907-9 וסיים את לימודיו בהצטיינות. בשנים 1909-14 למד קומפוזיציה, פסנתר וניצוח בברלין וסיים גם את לימודיו אלה בהצטיינות יחד עם תואר פרופסור – קומפוזיטור. במהלך לימודיו וכן בשנים הראשונות של מלחמת העולם הראשונה הופיע בקונצרטים בנגינת פסנתר. בשנת 1920 יסד וניהל בקובנה בית ספר למוסיקה עברית וקלאסית וכן היה פעיל באותה עת בהופעות ובאירגונים שונים בנושא המוסיקה. משנת 1920 היה חבר באגודת הקומפוזיטורים הגרמנית - תואר שויתר עליו בעת השתלטות הנאצים על גרמניה.


בסוף שנת 1924 עלה ארצה עם אשתו רחל ובנו בנהטוב-זאב וגר בתל אביב.יחד עם מוסיקאים נוספים יצר את הקונסרבטוריון "בנהטוב" וחיבר מאות רבות של יצירות מוזיקליות לשירה, לכינור, לפסנתר ועוד. חיבר מוזיקה למיטב הכותבים כמו ח.נ. ביאליק, ש. טשרניחובסקי, ז. שניאור, א.צ. גרינברג, ז. זבוטינסקי ועוד. הוא הקדיש את "המנון מכבי" לכבוד המכביה הראשונה בארץ ישראל.


למרות סגר הקורונה הצלחתי להשיג 2 פריטים הקשורים בגראד. הראשון הוא כרטיס כניסה לאולם "אוהל שם" בתל אביב בשנת 1938 בנושא קונצרט מוסיקה עברית לנוער הארצישראלי. השירים מאת המשורר חיים נחמן ביאליק והמוסיקה מאת הקומפוזיטור גבריאל גראד. העלות - בסך הכל 35 מא"י. מתחיל בשעה 4 בדיוק.


הפריט השני, והיותר מרשים לטעמי, היא חוברת שמצד אחד רשום שמו ומחברו של השיר ומהצד השני היכן הוא הוצג ועל ידי מי, וכן דברי פרשנות מדהימים בעיני: "גבריאל גראד חיבר חמש וריציות על המנון העברי הלאומי עממי "התקווה" לפסנתר בשתי ידיים. [..] החיבור הראשון מאת גבריאל גראד נוצר בהיות המחבר תלמיד לפסנתר ולקומפוזיציה אצל הפרופסור הידוע קומפוזיטור פיליפ שרבנקה בברלין שאמר: 'תלמידי החביב גראד! יצירת הנער שלך, מראה תמיד כשרונך הגדול למוסיקה העברית ומסירת נפשך לעמך ישראל ולארץ ישראל. אני מאחל לך אושר והצלחה ביצירותייך. הוריאציות אלו הן מקוריות ושונות בצורתן, במנגינה, הרמוניה טקט וריתמוס. יצירה זו חשובה לתלמידי בתי הספר ולכל בית מוסיקלי עברי'.


ועוד ציטטה מרשימה: "גבריאל גראד חיבר 3 חמשה שירים עבריים (יהודיים) לקול ולפסנתר [...] זמרים וזמרות שרים בהצלחה רבה את השירים הללו בקונצרטים שלהם: הזמרת רבקה (ריטה) קיטן ששרה יחד עם שליאפין, באטיסטיני, סובינוף, טיטא-רופא, סמירנוף ועוד. הזמרת ברטה סברטלין בקונצרט טורנה העולמי שלה, הזמרת אליקורץ מאופירה בברלין, זמרת סרפימה רדינובה מאופירה פריז, וינה, זמר האופירה הארצישראלית מר ארנון רוזנסקי .....".

bottom of page