top of page

תערוכת גלויות בבית אות המוצר הירושלמי

כתב: ישראל פרקר, 2022



בית אות המוצר הירושלמי

"בית אות המוצר הירושלמי" (רח' דרך חברון 12) הוא מוסד אומנותי בירושלים שתפקידו לקדם יצירה ירושלמית מקורית ואיכותית בתחומי האמנות הפלסטית והאומנות, ומשמש כמרכז ליצירה ותצוגה של עבודות בתחומים אלה. המרכז ממוקם במבנה היסטורי בדרך חברון, על שפת גיא בן הינום ואל מול הר ציון.


המרכז נפתח באפריל 1969 כדי לרכז בו תצוגה מתמדת של עבודות הנושאות את תו האיכות "אות המוצר הירושלמי", ולשמש כמרכז סדנאות לאמנים העומדים בדרישות לקבלת תו זה. "אות המוצר הירושלמי", והקמתו של מוסד שיעסוק בהענקתו ובטיפוח אומנים הזכאים לו, הם תולדה של חקיקה שעברה בכנסת בשנת 1963.


כיום רשומים בבית אות המוצר הירושלמי כמאה אמנים ואומנים ירושלמיים פעילים, מתוכם 25 המחזיקים בסדנאות במרכז עצמו, ויתרתם פועלים מסדנאות במקומות אחרים. הפעילות היוצרת כוללת עבודות של ציור, פיסול, יודאיקה, צורפות, זכוכית, קרמיקה ועוד.


המרכז שוכן בבניין אבן היסטורי אשר הוקם בשנים 1924-1930 עבור מסדר סנט ג'ון. המבנה שימש כאגף של בית החולים למחלות עיניים "סנט ג'ון" (שאגפו העיקרי נמצא מעבר לכביש והמשמש כיום את מלון הר ציון). המבנים משני עברי הכביש קושרו ביניהם במנהרה תת-קרקעית, ששימשה הן כמעבר והן כחלל אחסון לחומרים הדורשים קירור. הבניין תוכנן בידי האדריכל הבריטי קליפורד הולידיי, שהופקד על שיפוץ והרחבת המתחם הקדום יותר של בית החולים, לאחר שבית החולים סנט ג'ון ספג נזקים כבדים בקרבות מלחמת העולם הראשונה. יחד איתו עבד האדריכל זולטן שמשון הרמט.


סגנון הבנייה של המבנה הוא אקלקטי, והוא משלב אלמנטים מזרחיים, ארצישראליים ואירופיים. הבניין בנוי סביב חצר פנימית פתוחה, במתכונת חאן, האופיינית לירושלים של המאה ה-19. החדרים שסביב החצר רבועים, והתקרות בנויות בצורת קמרונות צולבים. הסגנון המזרחי משולב עם סגנון ששורשיו באדריכלות ימי הביניים, וחלק מהבניין בנוי בצורת טירה אנגלית. חזית הבניין עוטרה בשלטי אצולה של האצילים הבריטיים שתרמו את הכסף שנדרש לשיקום בית החולים והרחבתו. אחד החדרים הוא "החדר הארמני", שבשנת 1925 עוטר באריחי קרמיקה ארמנית בידי האומן הארמני דוד אוהנסיאן, ומהווה מוקד עלייה לרגל לחובבי אומנות זו.


לאחר מלחמת העצמאות ננטשו בנייני בית החולים, שבסמוך מאוד אליו עבר הקו העירוני – גבול ישראל-ירדן שחצה את ירושלים.


מספטמבר 1959 ועד ספטמבר 1964 פעל במקום מוסד חינוכי, "המדרשה למורים דתיים", שהקימה ההסתדרות הכללית. בראשונה עמד בראש המדרשה דוד אבישר, ולאחריו הרב ד"ר משה וינטורה, שבספטמבר 1964 העביר את המוסד למתחם "קלמניה", צופית, באזור כפר סבא. בוגרי המדרשה למורים השתלבו בהוראה במערך החינוך הממ"ד, במושבים שונים בארץ. בין מורי המדרשה איילת השחר הראובני, ד"ר אפרים בן אליהו, ד"ר י.א זיידמן, מרים רוזן (אמו של הפנטומימאי חנוך רוזן), מזל וייגרט, גדעון השונמי והסופר אהוד בן עזר.


לאחר מלחמת ששת הימים אוכלס המבנה מחדש כמשכנו של בית אות המוצר הירושלמי. כיום משמשים החדרים בקומת הכניסה לתצוגה, ואלה שבקומה השנייה כסדנאות המאפשרות לראות את האומנים בעבודתם. (מצוטט מתוך הערך "בית אות המוצר הירושלמי" בויקיפדיה).


חברת Yoffi וגלריית SKIZZA

חברת "Yoffi" הוקמה בשנת 2015 על-ידי משפחת מאיופיס שעלתה לישראל בשנת 2015.


משפחת מאיופיס היא בעלת היסטוריה ענפה ששורשיה בריגה, לטביה. לאחר שחזר לארץ עם ילדיו ונכדיו הקים אבי המשפחה, ארקדי מאיופיס, ב-2015, את חברת "Yoffi" שהיא לא רק מילה בעלת משמעות בעברית אלא גם קשורה לשם משפחתו. החברה מייצרת מגוון רחב של מתנות קולינריות מעוצבות וייחודיות, המכילות מוצרים טבעיים, כשרים, תוצרת כחול לבן (טחינה, דבש, תמרים, אגוזים, חלבה, תה צמחים, שמן זית ועוד). בעליה מאמינים "בשילוב בין אהבת הארץ ואוכל טעים שיש בו כדי להפיץ את הבשורה על תוצרת ישראלית משובחת ברחבי העולם".


לפני 15 שנה הוקמה על ידי האוצרות והחוקרות האמנות מרינה גנקינה ומרינה שלסט והאמן שמואל אנטולי שלסט גלריית "SKIZZA". לאורך שנים ערכה הגלריה תערוכות רבות – הן באולם התצוגה של מרכז האמנות ב"בית אות המוצר הירושלמי" והן במדינות ברחבי העולם. פעילות זו נעשתה בחסותם ותמיכתם של משרד הקליטה, קרן Genesis, ארגון "נתיב", עיריית ירושלים וההסתדרות הציונית העולמית. SKIZZA"” הפכה עם הזמן למרכז חשוב לחיי התרבות של דוברי הרוסית בישראל.


תערוכה "יופי של ישראל". צילום: ישראל פרקר
תערוכה "יופי של ישראל". צילום: ישראל פרקר

התערוכה "Yoffi" של "Israel"

בשנים האחרונות הרחיבה חברת Yoffi את קו מוצריה והחלה לייצר ולמכור גם גלויות צבעוניות עם ציורים מישראל. לאחרונה הזמינה אמנים מובילים שעלו מברית המועצות לשעבר ליצור גלויות צבעוניות-אמנותיות, שנמכרות בסטים של 12. הן משלבות סצנות של ארץ ישראל מהעבר ומהווה, כולל ציורים של ירושלים, תל אביב ועוד.


"הרעיון להפיק גלויות של ישראל עלה מאותו הדחף שהוביל אותי להקים את העסק - לסייע לאנשים לשמור על קשר באמצעות טעמים וריחות המאפיינים את כל הטוב בו התברכה ארץ ישראל", מספר מאיופיס. "אנו מסתכלים על מוצרינו כדיפלומטיה קולינרית. כמוהן, גם הגלויות מייצגות את הטוב של ישראל. זאת ועוד, אנו מציגים בפני הקהל הישראלי את נקודות המבט של העולים לישראל ואת פניני היופי של ישראל, כפי שמשתקפות מעיניהם".


מרינה שלסט, אוצרת התערוכה אומרת: "מאיופיס החליט להראות את ישראל כפי שאנחנו רואים אותה מבפנים. רעיון זה הוליד את הפרויקט – מדינה קטנה בעיני יוצאי אימפריה ענקית לשעבר. המקום הטבעי להציג יצירות אלה הוא בגלריה שלנו".


התערוכה הופקה בתמיכה ושיתוף גלריית "סקיצה" (Skizza), עיתון הג'רוזלם פוסט והאוליגרך רומן אברמוביץ'. התצוגה כוללת אוסף גלויות מציורים של 36 אמנים ישראלים - עולים ותיקים וחדשים מרוסיה וברית המועצות לשעבר.

האמנים המשתתפים בתערוכה:


אנה ברינסקי, אירינה פרס, יקטרינה חזינה, וולנטין סטפשין, קטיה רויז, יקתרינה ירלינה, מיכאיל קפלן, לנה בליצקיה, אנה מרימונט, אירנה ספקטור, אינה זקס, מאשה אורלוביץ’, מריאנה קורול, אנסטסיה גורסקי, אנדריי שמטניק, בנימין קלצל, אהרן קרביץ, צבי מירקין, נטליה קוליקובה, יוליה סטוצקיה, זואי סבר, טטיאנה גישפלינג, ילנה דניסנקו, מיכאיל ברנובסקי, סרגיי חבוסטנקו, דוד חננשווילי, טטיאנה רטוש, קסניה רבזין, אירינה סורוצ’ינסקאי, אלינה יופה ־ פיקובסקיה, למוסיה קודריאבצבה, רגינה שפיר, לידיה חיט, איוון שצ’וקין, יצחק ארד (אנטולי רודניצקי), שמואל שלסט

את בערב פתיחת התערוכה נשאו דברים: סטיב לינדה (עורך הג'רוסלם פוסט), פלר חסן-נחום (המשנה לראש עיריית ירושלים), איתן ניישלוס (יזם סדרתי) ופרופ' עדי שטרן (נשיא בצלאל).


התערוכה נפתחה לביקורי הציבור עד 15 בנובמבר 2021.


bottom of page