top of page

ארכיון חופית

רקע היסטורי

חוֹפִית הוא יישוב קהילתי בעמק חפר ליד העיר נתניה, המשתייך למועצה אזורית עמק חפר.

חופית הוקם בשנת 1953 עבור עובדי ציבור, שנתנו שירותים ליישובים החקלאיים של עמק חפר. המשפחות הראשונות עלו על הקרקע בשנת 1952 ובשנת 1955 הוכר היישוב רשמית כ"חופית". השם ניתן בגלל קרבת היישוב לחוף הים התיכון (היישוב חופית נבנה על חולות נודדים – דיונות, שהשתרעו מצפון למושב כפר ויתקין ועד נחל אלכסנדר), וכן על שם הציפור חופית. שטח היישוב כ־350 דונם ומספר תושביו כ-700 נפש.


את הארכיון הקים הוועד המקומי של הישוב ביוזמת המועצה האזורית עמק חפר שעודדה פתיחת ארכיון בכל הישובים שבשטחה. ברוריה קיוויתי, אחראית תיעוד במועצה לקחה על עצמה את האתגר והקימה את הארכיון במרץ 2020.

התצלומים באדיבות ארכיון חופית


מנהלת הארכיון היום היא רותי מיכאל, שהוכשרה לעבודתה בארכיון באמצעות קורס "יסודות הארכיונאות".

לצד רותי, המנהלת, עובד בארכיון צוות מתנדבים מסור הכולל את: פמלה בונר (פנסיונרית), אורנה גורן (מוזאולוגית), יונה דותן (מורה), ורדה חסון (אחראית מחשב), הודה שרוני הנקין (גרפיקאית).


הארכיון מתוקצב על ידי הוועד המקומי. בשלב זה מיקומו הנוכחי אינו אידיאלי (מקלט תת קרקעי). חלומם של מנהלת המקום והמתנדבים הוא להעביר בעתיד את הארכיון למבנה ראוי.

התצלומים באדיבות ארכיון חופית


תכולת הארכיון

הארכיון מכיל קלסרים ישנים מעבודת הוועד המקומי, מסמכים ותצלומים היסטוריים מגוונים, ראיונות עם תושבים וותיקים (כולל ניצולי שואה) אוספי אמנות של ותיקי היישוב וספרים שנכתבו על ידי התושבים או עליהם.

כמו כן שמורים בארכיון תיקים היסטוריים אישיים לכל תושב קבוע מבני המקום.


החומרים מגיעים לארכיון מתוך פרסומים בידיעון "חופית" היוצא לאור בכל סוף שבוע, באמצעות פניות של עובדי הארכיון ו"חיטוטים" בארכיונים שונים בארץ.


אחד הפריטים הפיקנטיים בארכיון הוא ראיון אישי עם תושב המקום, טייס חיל האוויר שנכלא בשבי הסורי במשך שלוש שנים ושוחרר לימים בפעילות מודיעינית של צה"ל. בראיון מתוארים השנים הקשות שעבר בכלא ורגע השחרור ב-1972 כאשר כל תושבי חופית חיכו לו ליד ביתו עם דגלים ושלטי ברוך הבא.

פריט פיקנטי נוסף הוא שני צעצועי חרס מהתקופה הרומית שהתגלו באקראי על ידי שני נערים ששיחקו וחפרו בחולות.

התצלום באדיבות ארכיון צופית

פעילות

את הארכיון פוקדים בעיקר תלמיד בית הספר היסודי המקומי.

ביישוב שלט שיש לזכרו של ברוך איגר, תושב המקום שנהרג במלך פעילות ביטחונית

Commentaires


bottom of page