top of page

ארכיון תיאטרון הבימה

ליקט מידע, ערך והוסיף: עוז אלמוג, 2022


רקע היסטורי

באוגוסט 1929, שנה לאחר ביקורו הראשון בארץ ישראל, פרסם תיאטרון "הבימה" כרוז שהופנה לכל העיתונים היומיים. נושאו היה המודעות ההיסטורית לתיעוד העבודה האמנותית של התיאטרון והקמת ספרייה ומוזיאון. וכך נכתב:

"האומנות התיאטרונית שלנו בארץ ישראל צריכה למצוא את בית דירתה הקבוע ואת מקום עבודתה. הבית התיאטרוני נחוץ גם לאומנים וגם לקהל הרחב, המוצא עניין בענף חשוב זה. כדי ליצור אווירה תיאטרונית שכזאת, נגשת "הבימה" לגישום הרעיון של ספריית תיאטרון. הספרייה תכנס את כל מה שנכתב בתולדות התיאטרון והדרמה על הצד הטכני שבאומנות התיאטרונית, על הרג'יסורה (בימוי), תפאורה, פרטיטורות מוזיקליות ושאר ענפיו של המבנה התיאטרוני כולו. ליד הספרייה מתוכנן גם מוזיאון כי הוא הדרך האחת לשחקנים לביטוח יגיעם ויצירתם בתיאטרון שלא יאבדו לאין זכר והוא הנותן אפשרות לשמור לעולמים חלקים חשובים מאומנות משחקם."

חלום הספרייה אומנם לא יצא לפועל, אך בראשית שנות השלושים הוקם במבנה התיאטרון ארכיון היסטורי שכלל ספרי תיאטרון, טקסטים, כרזות ותמונות מתוך ההצגות שהוצגו עד אז בתיאטרון. בשנות השלושים, ביוזמתו של איש המנהלה יעקב רפאלוביץ', שנטל על עצמו את ניהול הארכיון, החל רישום מסודר של כלל הצגות "הבימה" (מספר הצגה, מספר ההופעות ושמות היוצרים).


ארכיון הבימה, 1974 . במרכז יעקב רפאלוביץ'. צילום יעקב אגור. התצלום באדיבות ארכיון הבימה


מקט תפאורת ההצגה רחב - ראובן רובין. התצלום באדיבות ארכיון הבימה

בשנת 1978, נתמנתה חני זליגסון למזכירת התיאטרון. הבנת חשיבות תיעוד ושימור ההיסטוריה של התיאטרון הניעה אותה למלא בהתנדבות את תפקידו של רפאלוביץ' לאחר פרישתו. לצד פעילויות האיסוף והשימור השוטפות יזמה זליגסון את הדפסת רשימותיו של רפאלוביץ' בקטלוגים ממוינים (לפי סדר אלפביתי וסדר כרונולוגי-היסטורי). לכל רשומה של הצגה היא הוסיפה את רשימת התפקידים והשחקנים הרלוונטיים.


ב-15 באוקטובר 2010, במסגרת טקס פרסי "הבימה", הושק אתר הארכיון, שהקמתו התאפשרה בשל תרומתם הנדיבה של עדנה וארנן גבריאלי. לעזרתה של חני הצטרף רמי סמו כעורך משנה ומנהל טכני של האתר.


משמאל לימין: הכרטיסיות ששימשו את הארכיון לפני עליית אתר האינטרנט; העותק הראשון של קטלוג רפרטואר הבימה שאותו ערכה והדפיסה חני זליגסון; מרשימותיו של רפאלוביץ'. התצלומים באדיבות ארכיון הבימה


תרומתם הנדיבה של משפחות גבריאלי, חת וזליגסון איפשרה את פתיחתו המחודשת של הארכיון-מוזיאון הפיזי של תיאטרון הבימה בשנת 2014 בבניין "הבימה" המשופץ (מייסדת ואוצרת: חני זליגסון). הארכיון משרת ציבור רחב של תלמידים, סטודנטים, חוקרים, תחקירנים, אנשי תיאטרון ועוד.


את הארכיון מנהל היום (2024) רמי סמו.


חומרי הארכיון

החומר הרב שנאסף בארכיון מביא חשוב לא רק לתיעוד אחד ממוסדות התרבות החשובים של התנועה הציונית אלא גם לתיעוד התפתחות האמנות, הספרות והשפה העברית מתקופת היישוב ועד ימינו.


בארכיון אגורים למעלה מ-800 תיקי ההצגות שהועלו ב"הבימה" לאורך השנים ובהם טקסטים, תמונות, כרזות, סקיצות, קטעי עיתונות, פנקסי שינון תפקידים, ביקורות, פליירים, דפי הפקה ועוד.


קיר ההפקות השונות של הצגת הדיבוק. התצלומים באדיבות ארכיון הבימה

עד כה נסרקו למעלה מ- 450 תיקים על תכולותיהם (מתוך 780 תיקי ההצגות). כך נשמרים החומרים יקרי הערך, באיכות גבוהה והם זמינים לשימוש/רכישה מידיים.


בארכיון הופקדו עד היום עיזבונותיהם של חנה רובינא, יהושע ברטונוב, שמעון פינקל, רפאל קלצ'קין ויהודה אפרוני.


כל הצגה היורדת מהבמה, מעודכנת באתר הארכיון (שם ההצגה, תאריך בכורה, תמונות מתוך ההצגה, רשימת יוצרים, רשימת שחקנים, סינופסיס, חומר טקסטואלי מתוך התכנייה, ביקורות). העדכון נעשה בעברית ובאנגלית.


בארכיון חדר קריאה, לנוחות החוקרים.


ההגעה לארכיון היא בתיאום מראש בלבד.

תצוגת פריטים מעזבון חנה רובינא. התצלום באדיבות ארכיון הבימה

פרוייקטים שהסתייעו בשנים האחרונות בחומרי הארכיון

- סרטי התעודה "להאיר את יוסי" (קובי פרג' ומוריס בן מיור) ו"החיים הסודיים של שייקה אופיר" (ארי דוידוביץ', תחקיר: ערן ליטוין)


- תערוכה לציון 100 שנה להצגת "הדיבוק" בבימוי ייבגני וכטאנגוב – התיאטרון ע"ש וכטאנגוב, מוסקבה. (אוצרת: ד"ר אולגה לויטן)


- תערוכה לציון 100 שנה להצגת "הדיבוק" בבימויו ייבגני וכטאנגוב – הארכיון והמוזיאון לתיאטרון ע"ש ישראל גור, האוניברסיטה העברית ירושלים. (אוצרות: ד"ר לאה גילולה ורחל אחונוב).


- התערוכה ג'ראר אלון – רטרוספקטיבה, 2022 (אוצר: ערן ליטוין)


- איתור תמונות להוצאה המחודשת של הספר "דרכי עלי במות" מאת משה הלוי (הוצאה מקורית: "מסדה", 1966), בשפה הרוסית.


- חיזיון אור-קולי בבקעת הקהילות, "יד ושם".


תערוכות

- התערוכה הראשית בארכיון מתמקדת בכ-25 הצגות מתוך 80 שהועלו ב"הבימה" יותר מפעם אחת, בבימוי, אינטרפרטציה, ליהוק וקונספציה שהשתנו מהפקה להפקה ("הדיבוק", "מדאה", "אותלו", "הלילה השניים עשר", "מותו של סוכן", "ביקור הגברת הזקנה", "מראה מעל הגשר" ועוד). בתערוכה מוצגים דגמי תפאורה (מקצתם נדירים), מסכות תיאטרון, סקיצות וצילומים מההצגות הללו.


- במוזיאון קיר המוקדש לפועלם של נסים אלוני וחנוך לוין ב"הבימה".


- הארכיון כולל גם חדר הצפייה מרווח ובו למעלה מ-300 הצגות מצולמות משנות השבעים ואילך. חדר הצפייה מוקדש למנהלים האמנותיים של "הבימה", שגם ביימו בו. פועלם מומחש בתמונות מתוך ההצגות בבימויים.

חדר צפייה. התצלום באדיבות ארכיון הבימה

- במבואת הארכיון הוקמה פינה המוקדשת לפועלה של מרגוט קלאוזנר (ממקדמי הקולנוע והתיאטרון בישראל) למען הקמת משכן התיאטרון ופינה נוספת המוקדשת לכלל המנהלים האומנותיים והכלליים של התיאטרון (1918 – 2019)

-

- באכסדרת אולם ברטונוב והבימה 4, מוצגת תערוכת קבע בשם "רישומים לתיאטרון - 2014-1918". מופיעים בה רישומים של גדולי הציירים היהודים והרוסים בשנות ה-20 במוסקבה; יצירות של ציירים ארץ-ישראלים משנות ה-30 ואילך שהיו גם מעצבי במה בינלאומיים וכן של מעצבים ישראלים שתרמו לתיאטרון; רישומי הכנה לתיאטרון (הרישומים מתעדים את תהליך העבודה על היצירה בשלבי הרעיון). את התערוכה אצרה חני זליגסון. הביקור בתערוכה ללא עלות, אך בתיאום מראש בימים ובשעות הפעילות של הארכיון. בערבים בהם מוצגות הצגות באולם ברטונוב ובהבימה 4, הביקור ללא תיאום מראש.


ראובן רובין - רישום להצגה יום ולילה 1947. התצלום באדיבות ארכיון הבימה

שירותי הארכיון והפעילויות הנערכות בו

- ייעוץ והכוונה בבחירת טקסטים ומונולוגים (מתוך למעלה מ-4000 מחזות).

- ייעוץ והספקת חומרים היסטוריים (ספרים, מאמרים, מסמכים, צילומים, סריקות, קבצי שמע, סרטים תיעודיים ועוד) להנהלת התיאטרון ולעובדיו במחלקות השונות, ליחסי הציבור, לתחקירנים (תיאטרון, טלוויזיה וקולנוע), אנשי אקדמיה, תלמידי תיכון, סטודנטים מהארץ ומחו"ל ומבקרים אחרים.


חלק מתכולת תיק ההצגה הראשונה של הבימה - נשף בראשית. התצלום באדיבות ארכיון הבימה

- סיוע בהכנת תחקירים ועבודות מחקר בנושא "הבימה" בפרט והתיאטרון העברי בכלל.


- סיוע בהפקת אירועים חגיגיים המתקיימים בתיאטרון.


- סיוע בהפקת אירועים חגיגיים המתקיימים בתיאטרון (מחוות לגיבורי תרבות, תערוכות ועוד).

- עריכת סיורים והרצאות. התכנים כוללים בין השאר את סיפורו המרתק של התיאטרון העברי המקצועי הראשון בעולם וסיפור הקמתו של הארכיון על גלגוליו השונים.

- שיתוף פעולה בפרויקטים המיוחדים ביוזמת שלומית לשם: "נוער שוחר תיאטרון" (בני נוער מרחבי הארץ בגילאים 13 – 17) ו"חלון לתיאטרון" (לילדי דרום תל אביב והפריפריה בגילאי יסודי ותיכון). היוזמות הללו כוללות בין השאר סיורים מאחורי הקלעים, צפייה בהצגות, והרצאות מגוונות על תיאטרון "הבימה".


- הארכיון מפיק את "חדשות הארכיון" בדף הפייסבוק של תיאטרון הבימה, בו מתפרסמים מעת לעת תכנים היסטוריים המתקשרים לאירועים אקטואליים/תאריכים/הנצחה, בלווי תמונות וקטעי וידאו.


הרצאה לתלמידי תיאטרון. התצלום באדיבות ארכיון תיאטרון הבימה

מקורות

אתר תיאטרון הבימה הבימה, ויקיפדיה

אתר ארכיון תיאטרון הבימה דף הפייסבוק של מוזיאון ארכיון הבימה

ראיון: רמי סמו




bottom of page